מה ההגדרה המדויקת של עצמאות כלכלית?
אם תשאלו אנשים שונים מהי בשבילם עצמאות כלכלית, אנחנו מכינים אתכם: לא תהיינה תשובות זהות, שכן, עבור אחד עצמאות כלכלית היא היכולת להזמין ארוחת צהריים במסעדה מדי יום בלי להסתכל על שורת המחיר ובשביל אחר עצמאות כלכלית היא רווח נטו של 100,000 בחודש. אם כן, מהי ההגדרה המדויקת של עצמאות כלכלית? יצאנו לחפש את ההגדרה המקיפה למושג הנחשק כל כך: עצמאות כלכלית.
ויקיפדיה מגדירה עצמאות כלכלית כמצב בו יש לאדם הכנסות פאסיביות ברמה גבוהה דיה על מנת לספק לו את כל הוצאות המחיה ברווח ללא צורך בעבודה או תלות באחרים.
למעשה הגדרה זו כוללת מאוד שכן הוצאות מחיה הן דבר אינדיבידואלי לחלוטין, כך יכול להיות שאדם יסתפק בלחם צר ומים לחץ ויהיה עצמאי כלכלית ואדם שיקנה יאכטה יתאפיין בתלות כלכלית כובלת.
שורה תחתונה: עצמאות כלכלית היא היכולת לחיות טוב (שוב, טוב הוא עניין סובייקטיבי) מבלי לחשוש לחשבון העו"ש.
יתרונות וחסרונות בגישת העצמאות הכלכלית
עצמאות כלכלית כהגדרתה הבסיסית מעודדת חתירה לקראת הכנסה פסיבית וישיבה בחיבוק ידיים. מומחי פיננסים מתנגדים לגישה זו באמרם כי דפוס חשיבה מעודד פרישה מעבודה והתבססות על מקורות הכנסה פסיביים בלבד הוא מסוכן, קשה למימוש ועשוי לגרום למדיניות פיננסית פזיזה. לעומת זאת, חיסכון והכנסה פסיבית מהצד הן פעילויות בעלות אופי חיובי בכל מצב.
אספקט נוסף בעצמאות כלכלית הינו הסובייקטיביות שבמושג זה. עצמאות כלכלית באופן מובן תהיה מושגת יותר עבור אנשים השואפים לקיום אורח חיים פשוט, כידוע: הסתפקות במועט במובנים רבים משעבדת את האדם פחות מצריכת אורח חיים ראוותני.
עצמאות כלכלית – האסטרטגיה
על מנת להגיע לעצמאות כלכלית נדרשת בניית אסטרטגיה עסקית חכמה. יש להכין תוכנית עבודה מפורטת שתכלול מטרות (במקרה שלנו, עצמאות כלכלית לפי זווית ראייתו של האדם), יעדים ודרכי פעולה להשגת איזון בין ההכנסות להוצאות.
ישנן סוגי אסטרטגיות שונות השואפות להשגת עצמאות כלכלית באמצעות שיטות שונות. העיקרון שחוזר על עצמו בכל האסטרטגיות הינו:
צמצום ברמת ההוצאות בהווה באמצעות טכניקות שונות, חיסכון קבוע והשקעת הון במסלולים מניבים.
אלו הכנסות פסיביות רלוונטיות לצורך השגת עצמאות כלכלית?
מוצגת להלן רשימה של מקורות להכנסה פסיבית בתחומים שונים:
שוק ההון |
ניירות ערך איגרות חוב דיבידנדים מניות קופות גמל להשקעה |
עולם העסקים |
בעלות עסקית על עסק שאינו דורש תפעול ותחזוקה ריבית על מתן הלוואות |
נדל"ן |
הכנסה כתוצאה מהשכרת נכסים |
אחר |
הכנסה כתוצאה משימוש בלוחות סולאריים הכנסה מיצירות (מוזיקה, ספרים, סרטים ועוד) פנסיה |
החשיבות של בחירת קופות ממוחשבות נכונות להצלחת העסק
להבדיל מאותן קופות בעבר שחישבו את העודף ללקוח הרי שכיום בקרה על מלאים, ניהול מועדון לקוחות, ניהול ספרים והוצאת דוחות מפורטים מהווים את קצה היכולת של קופות רושמות ממוחשבות אותן משווקת חברת ג'יי. פי. טרייד.
למעשה קופה נכונה שנבחרה בהתאם לצרכים ועל פי אפיון נכון נוטלת תפקידים של 3 בעלי מקצוע: המוכרן, מנהל המכירות ומנהל השיווק. היכולת לקבל תמונת מצב בכל רגע נתון הביאה את בעלי העסקים כיום לרמת חדשות של יכולת וכפועל יוצא לייעול ההתנהלות העסקית והעלאת כושר ההכנסה הפסיבית בעסק.
האסטרטגיה של שיטס להשגת עצמאות כלכלית
פרופסור ג'ושוע שיטס אחראי על פיתוח תוכנית עסקית הגיונית להשגת עצמאות כלכלית ב-6 שלבים:
- שלב ראשון: מצב של תלות פיננסית
המצב בו אדם נדרש לסיוע מזולתו על מנת לממן הוצאות מחיה בסיסיות - שלב שני: מצב של יכולת פירעון
מצב בו אדם ממן הוצאות עצמיות ללא תלות באחרים. - שלב שלישי: מצב של יציבות פיננסית
מצב בו המקיים ביטחון פיננסי לאדם גם בזמני שינוי כגון: קרנות לשעת חירום ועוד. - שלב רביעי: מצב של חופש מחובות
מצב זה מתאר אדם שחסך סכומים גבוהים כל שאינו נדרש לכל הלוואה שגרתית מסוג: הלוואות רכב, הלוואת משכנתא, אשראי צרכני ועוד. - שלב חמישי: מצב של ביטחון פיננסי
מצב בו חלק מההכנסות הופכות לחסכונות מניבים המייצרים הכנסות פסיביות שבאמצעותן ניתן לכסות את ההוצאות הבסיסיות. - מצב שישי: עצמאות כלכלית
מצב המתאר הכנסות פסיביות מחסכונות ברמה המאפשרת חיי רווחה.
איך לממש עצמאות כלכלית?
לפי שיטס הדרך לעצמאות כלכלית עוברת דרך: סילוק החובות, הקטנת הוצאות, הגדלת הכנסות, חיסכון סכום ההפרש והשקעת החיסכון באפיקים מניבים.
קיימות שיטות נוספות לעצמאות כלכלית כשהמוטו כפי שציינו הוא: לחסוך היום בשביל מחר.